8digits ile Röportaj
Bu röportajımızı 8digits.com ‘dan değerli Umut Gökbayrak ile birlikte tamamladık.
Kodcu.com : Bize 8digits’ten ve ne zaman kurulduğundan bahseder misiniz?
Umut Gökbayrak : 8digits 2011 yılı ortalarında faaliyetlerine başlamış bir kurumdur. Gerçek zamanlı big-data, marketing automation ve ve analytics konularında hizmet veren firmamız 6 aylık bir sürecin ardından beta aşamasına geçmiş ve 2012 yılı itibariyle de kurumsal müşteriler kabul etmeye başlamıştır. Çok yakında da yeni web sitemiz, yeni önyüzümüz ve yeni özelliklerimizle beta aşamasından çıkıp, SaaS ve Enterprise müşterilerimize hizmete başlayacağız.
Kodcu.com : Yazılım çözümleriniz nelerdir ?
Umut Gökbayrak : 8digits ürün ailesi içerisinde 4 adet dikey mevcuttur. Birincisi web ve mobil analytics hizmeti sunan tam teşekküllü bir gerçek zamanlı analytics uygulaması. İkincisi yine benzer ama içerik olarak farklı bir video analytics sunucusu, üçüncüsü ise müşterilerin davranışlarını izlemeye yarayan, buradan pazarlama çıkarsımları yapan ve en gelişmiş platformumuz olan, “davranış platformumuz” ve son olarak da geliştirmekte olduğunuz uygulamalarda kullanıma hazır bir altyapı sunan oyun mekaniği sunucumuzdur. Oyun mekaniği sunucumuz ile ürünlerinde gamification sunmak isteyen müşterilerimize hızlı ve ölçeklenebilir bir çözüm sunabiliyoruz.
Kodcu.com :Yazılım çözümlerinizde arkaplanda hangi teknolojilerden faydalanıyorsunuz? (programlama dili, framework vs.)
Umut Gökbayrak : Cevaplamaktan en çok hoşlandığım soru kesinlikle bu. 🙂 Altyapımız oldukça farklı bileşenlerden oluşuyor. Malum, bir gerçek zamanlı veri işleme platformu tipik bir veritabanı kullanan uygulamaya göre oldukça büyük farklılıklar gösteriyor. Zira en önemli problem ölçeklenme ve inanın bu konuda tecrübe edinmek çok meşakatli ve maliyetli. Teknik ayrıntılara başlayayım isterseniz.
Web sitelerindeki işlemleri izleyebilmek için Node.js sunucularımızdan istifade ediyoruz. Node.js bize düşük maliyetli sunucularda yüksek sayıda bağlantı tutabilme imkanı veriyor. Performansından da şu ana kadar gayet memnunuz. Mesajlaşma yapısı olarak ZeroMQ kullanıyoruz. Ürünlerimizin tümünün altyapısını oluşturan analytics katmanında ise Java programlama dili üzerinde koşan bir complex event processing mimarisi çalıştırıyoruz. Yine altyapımızın bir kısmı da bir Lisp tabanlı JVM dili olan Clojure ile çalışıyor. Üst katmanlara geldikçe Groovy ve Java programlama dilleri baskın geliyor. Web framework’ü olarak tercihimiz Grails’ten yana. Veritabanı olarak Redis, MongoDB ve Cassandra kullanıyoruz. Yakın zamanda raporlarımız için bir Map/Reduce altyapısı olan Hadoop kullanımına geçiyoruz. Mobil uygulamalarımızda da platformun gerektirdiği Obj-C ve Java gibi dilleri de kullanıyoruz. Öne çıkan tarafımız sunucu taraflı teknolojiler olmasına rağmen web önyüzlerimizde yine de çok ciddi miktarda Javascript mevcut. JSF, GWT gibi herhangi bir hazır komponent kütüphanesi kullanmıyoruz. Önyüzlerimiz jQuery ile in-house geliştirilmiştir.
Kodcu.com : Google Analytics’e benzer çözümleriniz olduğunu görüyoruz, farkınız ve avantajlarınız nelerdir?
Umut Gökbayrak : Google Analytics ile teknoloji manasında benzediğimizi kabul edebilirim ama aslında bir o kadar da farklıyız. Biz kendimizi Google Analytics’in alternatifi olarak değil, tamamlayıcısı olarak görüyoruz. Şöyle ki…
Google Analytics veya bir başka analytics ürünü tek taraflı bir etkileşim sunar. Yani sitenizdeki verileri toplar bir yerlerde saklar ve size eğer bakarsanız güzel chart’lar çizer, gösterir. Oldukça “pasif” bir bakış açısı var anlayacağınız. Gerçek zamanlı olup olmaması ise hemen hiç bir şey değiştirmiyor, zira en nihayetinde o chartların ve rakamların gösterildiği kişi, bir insan. O insan o ekrandan ne anlarsa ve uygulamasında ne uygularsa o kadar faydalı olacaktır. Herhangi bir otomasyon yoktur.
8digits ise bu pasif yaklaşımı reddeder ve bu bağlamda da “aktif” bir üründür. Kullanıcınız ile aranızda çift taraflı bir etkileşim sağlar. Daha önceden 8digits içerisinde kaydetmiş olduğunuz senaryolar size bir otomasyon kurma imkanı verir. Bir rule engine aracılığı ile müşterilerinize belirli senaryolar karşılığında belirli aksiyonların otomatik trigger eder ve satışlarınızı arttırır.
Bu bakış açısı ile, aslında 8digits bir analytics ürününden çok bir marketing automation ürünüdür. Doğrudan gelir arttırmak amaçlı kullanılır ve hedef kitlesi orta ve büyük ölçekli kurumlardaki pazarlama departmanlarıdır.
Bir diğer önemli bir farklılık da 8digits pek çok platformda hizmet verebiliyor olmasıdır. Native iOS/Android mobil uygulamaları da izleyebildiğimiz gibi aynı zamanda oyun mekanikleri sunucumuz ile örneğin kendi Foursquare’inizi yapmanız için gerekli olacak altyapıyı da sizlere sunuyoruz.
Son olarak da, Google Analytics ve pek çok diğer analytics firmaları sizin datanızı illa ki kendi sunucularında tutmak isterler. Biz ise, eğer firma talep ederse firmanın kendi data center’ında da kurulum yapabiliyoruz.
Kodcu.com : Teknolojilerinizi kullanan orta ve büyük ölçekli firmalar hangileridir?
Umut Gökbayrak : Orta ve büyük ölçekli kurumsal müşterilerimiz ile gizlilik sözleşmeleri yürüttüğümüz için maalesef isim vermezsem daha iyi olur. Ancak sektörel olarak konuşmak gerekirse, önde gelen e-ticaret firmaları, telekom operatörleri, bankalar ve global finans kurumları olduklarını söyleyebilirim. Aynı zamanda bazı yüksek trafik alan startup’lar arasından da hizmet sunduklarımız mevcuttur.
İşin doğrusu biz kendimizi yerel bir firma olarak konumlandırmıyoruz. Beta sürecinde de 100’ün üzerinde yabancı firmaya hizmet verdik. Bu sürecin sonunda beta aşamasından tamamen çıktığımızda, SaaS servisimize yurt dışından da büyük ilgi olacağını umuyoruz.
Kodcu.com : Uygulamalarınızdaki harita servisini nereden elde ediyorsunuz?
Umut Gökbayrak : Uygulamarımızda harita altlığı için lisanslı bir ürün olan ammap kullanıyoruz. IP -> lokasyon hizmeti için de MaxMind veritabanından istifade ediyoruz.
Kodcu.com : 8digits olarak ücretlendirme politikanız nasıl işliyor?
Umut Gökbayrak : 8digits ürünleri iki model ile sunulmaktadır. Bir tanesi Software As A Service (SaaS) modeli. Bu modelde müşterilerimiz hiç bir donanım, yazılım ve ağ maliyeti yapmadan hizmetlerimizden hemen bir Javascript kodunu sitelerine entegre ederek 10 dakika içerisinde kullanmaya başlayabiliyorlar. Tabii bu model çok daha esnek ama genellikle küçük ve orta boyutta işletmeler için uygun oluyor. SaaS modelde fiyatlarımızı çok yakında umumi olarak da açıklayacağız ancak merak etmeye de lüzum yok. 🙂 Zira çok büyük bir sürpriz olmayacak, piyasanın genel normlarında rakamlar olacağını söyleyebilirim. Ücretsiz deneme imkanı da sunacağız.
İkinci bir modelimiz ise enterprise model ve burada müşterilerin ihtiyaçlarına göre milyonlar ve hatta bazen aylık hit sayısı milyarlara varan ölçeklerde hizmet vermeye çalışıyoruz. Bu ölçeklerde projeleri ayrı bir titizlikle ele almak ve çoğunlukla firmaya özel bir kurulumuna gidilmesi gerekli oluyor.
Kodcu.com : Uygulamalarınızda kullandığınız teknolojileri neden tercih ettiniz?
Umut Gökbayrak : Uygulamarda kullandığımız teknolojiler aslında bu işi yapmak için olmazsa olmaz teknolojilerdir denilebilir. Ana işimiz gerçek zamanlı big-data problemleri çözmek olduğu için çoğunlukla dünyada isim yapmış ve bizim yaptığımız işi layığı ile yapan firmaların altyapılarından örnekler aldık denebilir. Bu bağlamda 8digits’in altyapısı dışarıdan bakıldığında az bir miktar Google’dan esinlenilmiş gibi görünse de daha çok Twitter ile benzerlik göstermektedir.
Teknoloji seçiminde bazı hatalar da yapmadık değil. Örneğin MongoDB başlarda fiyat/performans ölçeğinde çok iyi bir ürün olmasına karşın, eldeki data büyüdükçe çok pahalı bir veritabanı haline geliyor. Shard sayısını çok tutmak gerekiyor ve alternatiflerini daha anlamlı kılıyor. MongoDB üzerinde Map/Reduce yapmayı hiç denemeyin bile. 🙂
Kodcu.com : Geliştirme aşamasında olan projeleriniz var mı? Varsa nelerdir.
Umut Gökbayrak : Elimizdeki problemin büyüklüğüne ve ölçeğe bakıldığında aslında tahmin edeceğiniz üzere mevcut projelerimizi olgunlaştırmak ve daha iyi ve daha gelişmiş servisler sunabilmek üzerine çalışmaktan başka bir şey yapamayacağımızı tahmin edebilirsiniz. Hali hazırda ürünlerimize müşteri davranışlarını daha iyi klasifiye edecek ve daha sitedeyken teklif yapmak için çok çeşitli imkanlar sunacak altyapılarımızı geliştirmek ve çeşitlendirmek üzere ek modüller geliştiriyoruz.
Henüz gizli bilgi olmakla birlikte, bir kaç tane de henüz açıklamadığımız yumurtamız var elbette. 🙂
Kodcu.com : Türkiye’de yazılım sektörünün gidişatını nasıl buluyorsunuz, kendi düşüncelerinizi belirtebilir misiniz?
Umut Gökbayrak : İşin doğrusu kişisel yapımda çok karamsar veya iyimser birisi de değilim. Olması gereken, sağlıklı bir süreçten geçtiğimizi düşünüyorum. Türkiye’de hepimiz biliyoruz ki çok iyi mühendislerimiz var. Bu mühendislerimizi tatmin edecek işlerin sayısının artması hepimizin arzu ettiği bir gelişme. Ben de mühendis kökenli bir girişimci olarak, zaman zaman teknik manada beni doyuracak bir işin eksikliğini hissettim. Nihayetinde de kendimi bir şekilde mühendislik problemlerinin kalbinde buldum. 🙂
Türkiye’de girişimciliğin biraz fazlasıyla şişirildiğini düşünüyorum. Çok iyi yazılım yazan arkadaşlarımın gidip de bir firma kurmalarını çok da mantıklı bulmuyorum. Bir şirket yönetmek, çoğunlukla birebir ilişki yönetimi, kurumsal ilişkiler, satış, pazarlama ve yönetim faaliyetleridir. Bu konular en iyi olduğu alanlar olmayan arkadaşlarım girişimciliğe heves edip daha sonra zor durumlarda kalmasına çok üzülüyorum.
Son olarak da Türkiye’de biraz da anne babalarımızın yönlendirilmesi ile markası gözler önünde olan, herkesin bildiği şirketlerde çalışmanın motivasyonunun çok yüksek olduğunu düşünüyorum. Kabul ediyorum, ben de uzun yıllarca benzer motivasyonlarda çalıştım. Ancak özellikle yeni mezun kardeşlerimizin, ilk bir kaç yıl en azından kendilerini geliştirebilecekleri, markası daha az bilinen ama kaliteli firmalarda çalışmalarını öneriyorum.
Kodcu.com : Kıymetli sohbetiniz için çok teşekkür ederiz.
Umut Gökbayrak : Bu fırsatı bana sunduğunuz için çok teşekkür ederim.
1 Comment