E-book Hazırlama ve Yayınlama Webineri
Bilginin aktarımında yüzyıllardır en önemli materyal olarak kullanılan kitaplar, bugünün etkileriyle elektronik kitaplar olarak dönüşmeye başlasa da, kitap yine bildiğimiz kitap. Kalem mürekkebiyle ve elektronik mürekkeple yazıldığı aslında pek de farketmiyor. Kitabı kitap yapan elbette içerisinde barındırdığı bilgiler.
Günümüzde iki çeşit kitap formatı mevcut;
- Klasik baskılı kitap
- Elektronik kitap
Klasik baskılı kitaplar, yüzyıllardır kullanılıyor. Günümüzde klasik baskılı kitaplara birkaç gün içerisinde kolaylıkla erişebiliyoruz. Fakat bu bugün için böyle, İbrahim Müteferrika’ya kadar bu topraklarda bir kitaba erişmek çok çok daha zordu. Elektronik kitaplar ise kullanım geçmişi yarım asır bile değil, çok yeni ve hala değişim ve dönüşüm içerisinde. Ülkemizde çok yaygın kullanılıyor olmasalarda, e-book formatlı kitaplar ve e-book okuyucuları dünyada çok yaygın bir biçimde kullanılıyor.
Elektronik kitapları kullanmanın birçok avantajı vardır;
Basım masrafı yok
Bu yüzden daha ucuz . Türkiyede telif haklarına saygı yeterli ölçüde olmadığı için daha pahalı. Yasal olarak telif sahibi korunduğunda bu saygı vicdani olmasa da zorunlu olarak artacaktır.
Daha kolay erişilebilir.
E-kitap okuyucunuz, tabletiniz veya telefonunuz ile tek bir tıklamayla saniyeler içerisinde elektronik kitaplara erişebilirsiniz. Türkiyede her kitabın elektronik formatını elde etmek mümkün değil. Çünkü telif haklarına saygı yok. Yayıncılar da ticari kaygılar neticesinde elektronik baskı yapmaya yanaşmıyor. Fakat, uluslararası kitap yayınlarının büyük bir çoğunluğunun elektronik formatlı halini bulmak çok kolay.
Kolay taşınabilir, kolay erişilebilir.
Elektronik kitaplar, e-kitap okuyucu aygıtınızın belleğinde bulunacakları için somut olarak bir yer kaplamazlar. Bu yüzden, 1000 sayfalık bir kitabı yanınızda çok rahat taşıyabilir ve her daim erişim imkanı bulabilirsiniz.
İnteraktiflik
Elektronik kitaplarda, video, ses, animasyon veya soru cevap uygulamaları gömülebilmektedir. Bu da gerek eğitsel gerek se etkileşim yönünden fayda sağlamaktadır. Klasik kitaplarda bu imkan bulunmamaktadır.
Konfor
E-kitap okuyucularınıza herhangi bir dilin sözlüğünü yükleyerek, bilmediğiniz kelimeleri tek tıklamayla karşılığını öğrenebilirsiniz. Klasik kitaplarda bu süreç çok zorlayıcıdır fakat elektronik kitaplarda bu zorluğu hissetmezsiniz.
Elektronik kitap formatları
Günümüzde yaygın olarak kullanılan iki e-book formatı vardır Epub ve Mobi. Epub açık bir elektronik kitap formatı iken, Mobi formatı Amazon firmasının kendi elektronik kitap formatıdır.
PDF bir e-book formatı mıdır ?
Tam olarak PDF bir e-book biçimi değildir. Ebook formatları reflow özelliğinde olmalıdır. Yani her ekran genişliğinde yazılı içerik boyuta göre kayar özellikli olmalıdır. PDF formatı ise yapı olarak buna uygun değildir. Fakat, elektronik kitap okuyucuları çok iyi bir deneyim sunmasalar da PDF formatlı içerikleri açabilmektedir. Bu yönden bakıldığında kısmi olarak e-book formatı olarak değerlendirilebilir.
E-book Cihazları ?
Algı olarak e-book deyince insanların aklına PDF geliyor. PDF tam olarak bir e-book formatı değil. PDF okuyucularının bulunduğu her cihaz da e-book okuyucu değil. Bir cihazın e-kitap okuyucu olarak değerlendirilebilmesi için elektronik mürekkep (E-ink) özelliğinin olması gerekmektedir. E-ink’in özelliği ise göz sağlığı ve okuma konforu açısından gerçek kitaba çok yakın deneyim imkanı sunmasıdır. Piyasada çeşitli E-kitap okuyucuları bulunmaktadır. Bunlardan en yaygını ve bence en iyisi, Amazon Kindle modelleridir. Adını en çok duyduğum diğer iki ürün ise Nook ve Sony E-reader ürünleridir.
Webiner Konusu
Kitap yazmak gerçekten çok zahmetli bir süreçtir. Gerçekten ince düşüncemek, ilgi ve emek vermek gerekiyor. Kitap yazmanın en zahmetli süreçlerinden birisi ise, kitap içeriğini dizayn etmektir. Tablo başlığı hazırlamak, index hazırlamak, konu başlıklarını seçmek, referans vermek gibi birçok zahmetli süreci bulunmaktadır. Elektronik kitap hazırlamak için ise bu zahmet daha fazla artmaktadır. Çünkü, .doc ve .docx gibi döküman formatları hem klasik kitapları oluşturmak hem de elektronik kitapları hazırlamak için yeterli ve uygun değildir. Bu webinerde, bu gibi zorlayıcı süreçleri aşmak için özel olarak geliştirilen AsciidocFX kitap editöründen bahsedilecektir. AsciidocFX ile PDF, Epub ve Mobi formatlı kitaplarınızı kolaylıkla üretebilirsiniz. AsciidocFX editörü, basit bir Markup dili olan Asciidoc biçimini kullanmaktadır. Markdown markup biçimine benzyen bu biçim ile her türlü kompleks kitap içeriği oluşturulabilmektedir.
Başlıklar
- Asciidoc Nedir?
- Asciidoc Örnekleri
- Asciidoctor Projesi
- Docbook formatı
- Docbook ile PDF üretme süreci
- Docbook ile Epub üretme süreci
- Epub ile Mobi üretme süreci
- AsciidocFX Editörü ve kullanımı
- Self-Publishing nasıl yapılır?
Kimler Katılmalı?
- Kitap yazarları
- Blog yazarları
- Kitap yazmak isteyip nasıl yazacağını bilmeyenler
- Akademisyenler
- Yayıncılar
- Gazeteciler
- Merak duyanlar
Ne zaman ?
Tarih: 16 Eylül 2014 – Salı günü
Saat: 19:30-20:30
Webiner video kaydı
Görüşmek dileğiyle.
3 Comments
Selam Rahman,
Bazı webinarlarınızı video olarak kaydedip sonradan yayınlayabilir misiniz? Tüm arkadaşlar daha fazla yarar sağlayabilirler.
Video bağlantısını ekledim, izleyebilirsiniz.