Slayt hazırlarken nelere dikkat etmeliyiz?
Merhaba arkadaşlar;
Uzun zamandır slaytlar hazırlıyorum. Burada edindiğim deneyimleri sizlerle paylaşmak istedim. Aşağıdaki üç maddenin temel olarak size faydalı olacağını düşünüyorum. Keyifli okumalar.
Hatırlatıcı miktarda metin
Slaytlara bilgi gömmek ve yazıya boğmak slayt hazırlarken yapılan en tehlikeli harekettir. Bu türdeki slaytlar karşınızdaki sunucunun amatörlük düzeyini gösterir.
Sunumlarda metinler olabildiğince az olmalı, sunucuya hatırlatıcı mahiyette olmalıdır.
Çünkü genel itibariyle sunumlardaki uzun metinler dinleyici tarafından okun(a)mazlar. Karşısında sunum metinlerini okuyan bir sunucuyu kimse görmek istemez.
Azami 6 satır metin tercih edebilirsiniz.
Bol görsel
En başarılı slaytlar, bol resimli ve görselleştirilmiş olanlarıdır. Bazen 400×400 bir grafik resim sayfalarca metine denk düşebilir.
Slaytlarda bol metin amatörlüğü temsil ederken, bol görsel profesyonelliği temsil eder.
Görsel olduğu gibi videolar da sunumlara gömülebilir. Fakat burada çok uzun videolardan uzak durmak faydalı olabilir. Max 3-5 dakikalık videolar sunum başarımınızı artırabilir.
Ben şahsen çok fazla video kullanmıyorum. Ama aklıma gelirse koymaktan çekinmem.
~ Slayt sayısı x dakika
Yine başka bir amatörlük delaleti ile karşı karşıyayız :). Sunum hazırlayanlar için en can sıkıcı süreç sunumun ne kadar süreceğine dair tahminleme yapmaktır. Bu tahminleme doğru yapılamadığında sunucuyu zor anlar bekleyebilir.
Burada benim edindiğim genel pratik slayt sayısı x dakika
türündendir.
Örneğin 50 dakika sunumunuz olduğunu varsayalım. 10 dk soru cevap kısmını çıkarırsak sizin 40 dakikayı doldurmanız gerekecektir. 40 dakika için formülümüze göre 40-45 sayfa slayt genel olarak sizi kurtaracaktır.
Dil hatalarını gidermek veya yazıyı geliştirmek adına pull request yapabilirsiniz. |
Tekrar görüşmek dileğiyle..
Tag:best practices, slideshow, sunum