PlusClouds ile Röportaj
Bu röportajımızı PlusClouds‘ dan değerli Harun Barış Bulut ile birlikte tamamladık.
Kodcu.com: Bize PlusClouds’ dan ve ne zaman kurulduğundan bahseder misiniz?
Harun Barış Bulut: PlusClouds H2B İnternet Teknolojilerine ait bir Bulut Bilişim markasıdır. PlusClouds kendi bulut yönetim teknolojisine sahip nadir bulut bilişim markalarından veya firmalarından biridir. Bu bağlamda temelde IaaS hizmeti olmak üzere, IaaS hizmetimize ek olarak yine bu platform üzerine kurulmuş çeşitli türev hizmetler de vermekteyiz. PlusClouds bir bulut bilişim markası olarak geçtiğimiz sene Temmuz ayında doğdu. Yani 2011’in Temmuz ayında. Öncesinde H2B İnternet Teknolojileri olarak H2B Bulut adı altında verdiğimiz hizmetin çok daha büyüğü ve gerçek Bulut Bilişim halini almış şekli diye tanımlayabiliriz. Yaklaşık 8 aylık bir geliştirme sürecinden sonra PlusClouds en temel özelliği olan IaaS hizmeti ile beta sürecine başladı. Geçtiğimiz 4 ay içerisinde ise RC1 ve RC2 versiyonlarını da tamamlayarak 9 Temmuz 2012’de de GA yani genele açık versiyonuyla tam olarak hizmet vermeye başlayacak.
Kodcu.com: Size Bulut Bilişim nedir dersek, nasıl bir yanıt verirsiniz?
Harun Barış Bulut: Bulut bilişim şu anda özellikle fazla geniş bir kavram. Bunu çok basit haliyle şuna benzetebiliriz; şu anda yollarda onlarca marka ve o markaların alt modeli olan araç var. Biz bunların hepsine otomotiv sektörü diyoruz ya, işte bulut bilişim de öyle bir şey. Aslında kendi başına bir sektör, o sebepten Bulut Bilişim nedir sorusunun cevabı vermekle bitmez, ama biz yine de şöyle diyelim; bilgisayarların yerini o bilgisayarlardaki kaynakların aldığı, fiziksel sunuculardan ziyade platformların artık konuşulduğu bir dünya Bulut Bilişim.
Konuda fiziksel sunuculardan platformlara dönünce de her tipte ihtiyaca yönelik platform türetmek mümkün oluyor ve haliyle talepler de bununla doğru orantılı olarak şekilleniyor.
Kodcu.com: Bizlere Bulut Bilişim çözümlerinizden bahsedebilir misiniz?
Harun Barış Bulut: Bizim Bulut Bilişim çözümlerimiz daha önce dediğim gibi şu anda IaaS hizmetimiz çevresinde şekilleniyor. Yani biz sunucuları sanallaştırıp, bunlardan tam otomatik ve ihtiyaca yönelik çalışabilen sistemler kuruyoruz ve üçüncü parti çözüm ortaklarımızla beraber çeşitli çözümler sunmaya çalışıyoruz.
Örneğin IaaS’nin olmazsa olmazı dinamik olarak genişleyebilen veya daralabilen sunucular veriyoruz. Bunun yanında şu anda aktif olarak Cloud DNS çözümümüzü de sınırlı domain için ücretsiz veriyoruz. Ayrıca en kısa süre içerisinde PlusClouds Store’daki ürünlerden farklı olarak domain bazlı, kullandığın kadar öde mantığında Load Balancer ve Firewall gibi özellikler vermeye başlayacağız.
Bunun yanında kendi Cloud Yönetim Sistemimizin verdiği yetenekler ile Private Cloud yani şirketlere özel, şirket içinde kullanabilecekleri Cloud yapıları oluşturabiliyoruz.
Kodcu.com: IaaS, PaaS ve SaaS kavramlarının hangisinde hizmet veriyorsunuz?
Harun Barış Bulut: Şu anda sadece IaaS veriyoruz ancak yakın zamanda özellikle dijital medya ajansları, yazılım şirketleri ve girişimcilere özel PaaS hizmeti de vermeye başlayacağız. Tek tıklama ile projelerini yükleyebilecekleri ve diledikleri gibi kullanabilecekleri yapılar oluşturmak üzere çalışmalarımız devam ediyor.
Kodcu.com: Sunucularınızda kullandığınız sanallaştırma teknolojileri nelerdir ve tercih sebepleriniz nelerdir?
Harun Barış Bulut: PlusClouds’un kurulumunu kendi yaptığı node’larda hypervisor olarak Citrix XenServer kullanıyoruz. Ancak PlusClouds bildiğiniz gibi Cloud aggregator teknolojisine sahip olduğundan aynı anda birden fazla sanallaştırma platformuyla ve buna ek olarak Cloud yönetim sistemleriyle konuşabiliyor. Bu noktada önümüzdeki aylarda ekleyeceğimiz özellikler arasında kurumsal firmaların alt yapılarını girişimcilere açmak olacak. Ancak hangi kurumsal firmaların DC’lerini kullanacağımız şimdilik sürpriz olarak kalsın.
Kodcu.com: Sunucularınızın güvenliğini nasıl sağlıyorsunuz?
Harun Barış Bulut: Sunucu güvenliği çok kritik bir konu o sebepten biz sunucuların güvenliği için iki farklı firmadan hizmet alıyoruz. Bunlardan birincisi İsveç menşeili Outpost24 firması. Outpost24 ile müşteri bilgilerinden tutunda sunuculara ait ilk yaratılma şifresi vs. gibi bilgilere kadar herşeyin kontrolü ile ilgili sürekli testler yapıyoruz. Diğer sunucu içi ve platform güvenliği ile ilgili de Secwis adındaki bir güvenlik grubuyla anlaştık ki kendileri Türkiye’de bu işi en iyi yapan dört gruptan ve şirketten bir tanesidir.
Müşterileri sunucularının iç güvenliğiyle alakalı olarak, IaaS temelli Cloud sunucular ile standart fiziksel sunucular arasında çok farklı olmadıklarından dolayı kendi yazılımlarının iç güvenliğini kendilerine bırakıyoruz ancak dilerlerse kendi yazılımlarını veya kurulumlarını test etmek için PlusClouds Store’dan güvenlik testlerini uygulayabilmektedirler.
Kodcu.com: Bulut altyapı teknolojilerinde müşterilerin karştığı temel sorunlar nelerdir ve Cloud ortamda bunu nasıl çözüyorsunuz?
Harun Barış Bulut: En büyük temel sorun sanallaştırma mimarisinde oluşan sıkıntılardan dolayı (ki problemlerin %90’ı buradan kaynaklanıyor) takılmalar veya hizmet kesintileri olabiliyor. Bu noktada bizim H2B Bulut’da dâhil olmak üzere 3 yıllık deneyimimizden dolayı artık bu tip sorunlar bizim için problem olmuyor. Zira o konulardaki deneyimimizden ötürü çok kısa sürede bu problemleri düzeltebiliyor veya gerektiğinde bizzat yama yapabiliyoruz.
Bunun haricinde tüm yapıyı aynı anda kontrol etmeye çalışmak hakikaten büyük problem. Ayrıca sadece cloud’un yönetimi değil, çevre birimlerinin de yönetiminin yapılabilmesi gerekiyor. O bağlamda bizim gibi tüm yapıyı sıfırdan kuran firmalar için saç baş yolduran bir süreç olabilir.
Şu anda bizim geldiğimiz nokta bilgi, deneyim ve müşterilerimiz sayesinde Cloud’daki problemlerle alakalı telefonlarımızın hiç çalmadığı, yani problemin hiç çıkmadığı bir nokta. Bu bağlamda telefonlarımızın problemlerden ötürü çok nadiren çaldığını açık gönüllülükle söyleyebilirim.
Kodcu.com: PlusClouds’ un fiyatlandırma yaklaşımı nasıl işliyor?
Harun Barış Bulut: PlusClouds’un fiyatlandırma politikası aslında olması gerektiği gibi piyasa şartlarını analiz ederek doğru fiyatı belirleme ve doğru ödeme teknikleriyle birleştirerek doğru hizmeti sunma anlayışına sahip. Bu sebepten müşterilerimize kalitemizle doğru orantılı bir ücretlendirme politikası uyguluyoruz.
Ödeme yapısı ise PlusClouds’da sunucu başına fiyatlandırma gibi bir durum söz konusu değil. Aksine kullandığınız kaynakları saat bazlı fiyatlandırmak usulüyle çalışan bir faturalandırma sistemi söz konusu. Yani PlusClouds’da alacağınız her bir kaynak için ayrı ayrı ve saatlik bazla fiyatlar bulunmakta. 2400 Mhz’deki bir işlemci çekirdeği için istediğimiz saatlik ücret 0.012 TL, yine benzer şekilde Ram için ise istediğimiz saatlik ücret 0,042 TL. Depolama ücreti ise yine GB başına saatlik 0,00069 TL.
Ödeme mekanizmaları arasında ise, müşterilerimize her türlü hizmeti verebilmek adına PlusClouds’da beş farklı mekanizmayı da aynı anda barındırıyoruz. Bunlar havale, kredi kartı, mobil ödeme, kredi kartına bağlı mobil ödeme ve paypal ödemeleri olmak üzere beş’e ayrılıyor. Ayrıca müşterilerimizin kredi kartı bilgilerini kesinlikle sistemimizde saklamadığımızı ve kredi kartı ile ödemelerde 3D güvenlik politikasını uyguladığımızı da ayrıca belirtmek isterim.
Kodcu.com: Müşterileriniz kendi bulut ortamlarını yönetebiliyorlar mı?
Harun Barış Bulut: Bu sorunun iki farklı platform için değerlendirmek lazım. Gerçi her iki platform için de cevap yönetebildikleri elbette ancak yine de biraz açmak isterim.
PlusClouds bildiğiniz gibi bir Public Cloud ortamı, haliyle durum böyle olunca public ortamdaki sunucularınızı yönetebiliyor olmanız gerekiyor ki bu durum kontrol panelimiz üzerinden kesinlikle yapılabiliyor. Bunda her hangi bir sıkıntı yok. Aynı şekilde Private Cloud tarafında ise yine PlusClouds kullanıcıları, Public Cloud kullanıcılarına ek olarak kendi iç ekosistemlerini de yine yanı kontrol paneli üzerinden kontrol edebiliyorlar. Ancak tahmin edebileceğiniz gibi alt yapı yatırımı ile ilgili olarak alamayabilecekleri hizmetler mevcut. Yine de Private Cloud ortamlarının kontrolleri tamamen kendilerinde oluyor.
Kodcu.com: Yönetim ve İzleme uygulamalarında kullandığınız yazılım çözümleri nelerdir ve neden tercih ettiniz?
Harun Barış Bulut: Yönetim uygulamalarında her hangi bir uygulama dışarıdan tedarik etmedik, tamamını burada biz geliştiriyoruz zira bunlar cloud’un bir parçası olması gerekiyor.
İzleme uygulamalarında ise açık kaynaklı gelen ve dünyada kendini kabul ettirmiş, Zabbix adlı uygulamayı kullanıyoruz. Zabbix bütün sunucularda yüklü olarak geliyor ve müşterilerimizin sunucularının sürekli olarak sağlıklı çalıştığından emin oluyor.
Aslında bunu yapmamızın çok temel bir sebebi var; biz de H2B olarak yazılım temelli bir teknoloji firmasıyız. Diğer bütün firmalar gibi yaptığımız işlerin sağlıklı çalışıp çalışmadığı bizim için çok önemli. Aynı hassasiyeti müşterilerimizin de hak ettiğini düşünerek, her hangi bir ek ücrete tabii olmadan bu hizmeti verdiğimizi söylemek isterim.
Ayrıca ilgili monitoring uygulamasını da her hangi bir sıkıntıya yer vermemek adına 7/24 takip ediyor ve acil bir durumda müşterimizi de durumdan haberdar ederek müdahale ediyoruz.
Kodcu.com: Küresel ölçekte rakipleriniz var mı? Varsa hangileridir?
Harun Barış Bulut: Tabii ki dünya çapında hizmet veren Amazon vs. gibi servisler rakiplerimiz arasında. Ancak şu aşamada globalden ziyade daha yerel odaklı bir hizmet sunmaktayız ancak görüşmeleri süren yatırım süreci üzerine global açılımlarımız olacak. Ancak bir Amazon veya Rackspace hizmetinin benzerini Türkiyede vererek bile aslında onlara giden yerli müşterileri ülkemize çekmeye çalıştığımız ortada. Açıkcası bunda başarılı olduğumuzu da söyleyebilirim. Zira bizim de beklediğimizin üzerinde bir talep görüyoruz.
Temelde elbette rakip olarak gözümüzü diktiğimiz ancak şu anda sadece oradan hizmet alan Türk firmalarının bizden hizmet almaları için çabaladığımız birkaç firma şöyle; Amazon, Rackspace özellikle Linode. PaaS’e başladığımızda ise iki büyük hedef Heroku ve Phpfog olacak.
Kodcu.com: Neden PlusClouds tercih edilmeli?
Harun Barış Bulut: PlusClouds’u müşterilerin tercih etmesinin 3 temel sebebi var;
a) Hatırı sayılır düzeyde bir mimarimiz var ve yaklaşık üç yıldır kesintisiz hizmet veriyoruz. b) Türkiye lokasyonlu bulut alt yapılarına sahibiz, bu da ciddi anlamda kaliteye önem veren firmalar için çok can alıcı, zira tahmin edebileceğiniz gibi hız artık herşey c) En iddialı olduğumuz özelliğimiz ise satış sonrası desteğimiz ve hizmetimiz. Çünkü en başta biz de bir yazılım şirketiyiz ve diğer uygulama veya pazarlama araçları geliştiren kişilerin yaşadığı problemleri biz de yaşıyoruz. Bizim farkımız, hem platformu haliyle çok iyi bilmek, hem de uygulama geliştirmeyi çok iyi bilmek. Bu ikisini bilmeden zaten PlusClouds olmazdı. Buradaki sahip olduğumuz know-how’ı müşterilerimize açıyoruz.
Kodcu.com: İlerleyen süreçlerde sunmayı arzuladığınız yeni hizmetleriniz var mı? Varsa nelerdir?
Harun Barış Bulut: Az önce bahsettiğim gibi PaaS hizmetimizi devreye almayı planlıyoruz. Ondan önce PlusClouds Store’u duyuracağız ki bu hem bizim için hem de Türkiye için çok yeni bir hizmet olacak, bunu açık gönüllülükle söyleyebilirim. Türkiye’de bizde bir devrin kapanmasının ilk adımını şu anda burada atıyor olabiliriz.
Ayrıca yine çok yakın zamanda CloudFlare, Dropbox gibi popüler servislerle de çeşitli hizmetler sunacağız. Örneğin tek tık ile CloudFlare hizmetini başlatabilme veya yine tek tıkla bitirebilme gibi özellikler koyacağız.
Kodcu.com: Türkiye’de ve Dünyada Bulut Bilişimin gidişatını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Harun Barış Bulut: Bulut bilişim hala daha çok ilkel. İnanın bana dünya bu bağlamda çok hızlı ilerliyor ve şu anda kullandığımız herşey çok yakında değişecek. Masa üstü bilgisayarlar, diz üstü bilgisayarlar yerini yeni nesil tablet veya televizyon, saat, araç bilgisayarı gibi hibrit cihazlara bırakacak.
Bunlarla karşılaşmamız ayrıca çok uzun bir süre almayacak. Buna kesinlikle emin olabilirsiniz.
Kodcu.com: Keyifli sohbetiniz için teşekkürler Harun Bey.
Harun Barış Bulut: Bu röportaj için kodedu.com ailesine teşekkür ederiz.