Dakick.com ile Röportaj
Bu röportajımızı dakick.com’dan kıymetli Serkan Ünsal ile birlikte tamamladık.
Kodcu.com: Bize kendinizden ve Dakick.com‘un ne zaman kurulduğundan bahseder misiniz?
Serkan Ünsal: Ben Odtü Elektrik Elektronik Mühendisliği okudum, sonrasında Ericsson’ın kuluçka merkezinde çalıştım, o aralar başladığım Bilgi Üniversitesi MBA programı sırasında Turkcell’e geçip ürün yöneticiliği yaptım, 1 yıllık bir Shubuo deneyiminden sonra İş geliştirme görevi üstlendim, burada da inovasyon ve Turkcell’e gelen fikirlerle ilgilenirken uzun zamandır planladığım kendi işimi kurma konusunda biraz daha motive olup 2009 yılında kendi şirketimi kurdum. 2009 yılında kaçırdığım bir konser sonrası başka insanlar sevdikleri konserleri nasıl takip ediyor diyerek yola çıktım ve bununla ilgili pazar araştırması ve iş planı yaptım. Sonrasında Sodamedya (filmlerim.com) ve Alper Akcan ile beraber dakick.com doğdu. Belli bir olgunluğua getirdiğimizde ise sahibinden.com ‘un kapısını çaldık ve kurucularının yeni oluşumu Aksoy Internet Ventures’dan yatırım aldık.
Kodcu.com: Dakick nedir? Ne işe yarar?
Serkan Ünsal: dakick sevdiğiniz aktör, yönetmen, sporcu, iş adamı, mekan, film, dizilerle ilgili hiçbir etkinliği kaçırmamanızı sağlayan bir etkinlik öneri sitesi. Yani siz Sezen Aksu’yu dakick’te takip ettiğinizde Sezen Aksu’nunn konserleri de, Beyaz Show’a çıkarsa Beyaz Show’a çıktığı da, bir konferans’da konuşmacı olursa konferans bilgisi de otomatik size hatırlatılıyor.
Sekiz kategorisi var, sinema, tv, konser, fuar, sergi, spor, sahne sanatları ve konferans. Bu kategorilerdeki içerikler kişiselleştirme yapılarak kullanıcılara öneriliyor. Yani İstanbul’da 1000 tane konser varsa hepsi birden size “seçin beğenin” denmiyor, sizin sevdiğiniz şarkıcıların, grupların yer aldıkları konserler öneriliyor.
Şu anda aslında tavsiye motorumuzun ilk iki katmanını çıktık, diğer katmanları çıktıkça daha farklı tavsiyeler de yapmaya başlayacağız.
Kodcu.com: Dakick’in temel hedefi nedir ve hangi ihtiyaçları karşılıyor?
Serkan Ünsal: dakick olarak global anlamda birçok ülkede etkinlik bulmanın en kolay yolu olmak istiyoruz. Bunu da kişiselleştirme ve tavsiye motoru ile yapabileceğimizi düşünüyoruz.
Yoğun iş, okul temposunda bizim hep “keşke bir asistanım olsa da benim için vakit ayırmak isteyip de ayıramadığım şeyleri ayarlasa” dediğimiz noktaya odaklanıyor. Buraya çözüm üretmeye çalışıyor. Yani hergün bu akşam televizyonda ne var, hafta sonu ne yapsam, arkadaşlarım şu filmi izlemiş mi, ben de gitsem mi… gibi soruları tek bir platformda cevaplamaya çalışıyor.
Kodcu.com: Etkinlik/Aktivide veritabanını nasıl ve nereden besliyorsunuz?
Serkan Ünsal: Türkiye’de Mybilet, Broadage, EnginTV, filmlerim.com gibi firmalarla anlaşmalarımız var, onlardan içerik alıyoruz. Bunun yanında editörlerimiz var, bir de google, twitter’ı sürekli tarayan bir crawler’ımız var. Etkinlikleri kaçırmamak için elimizden geleni yapıyoruz. Burada yaşadığımız en büyük sıkıntı içeriklerin kalitesi, bu konuda sürekli yazılım ve kendi veritabanımıza iş düşüyor. İçerik sağlayıcılardan gelen içerikleri bile kendilerine geri göndersek oldukça şaşırırlar çünkü bizim için içerik kalitesi çok önemli. Zaten bu yüzden Semantic Web ile ilgili çalışmalar yapıyoruz.
Kodcu.com: Dakick.com’da arkaplanda kullanılan teknolojiler neler ve neden tercih ettiniz?
Serkan Ünsal: Ben başından beri “pazara hızlı cevap veren bir şirket olmalıyız, altyapının performansının, sunucu sayımızın birkaç adet fazla olması önemsiz” diyen biriyim. Bu nedenle 2009 yılında özellikle yabancı makalelerde Ruby On Rails ile ilgili çok güzel yazılar okudum, şu anda altyapımız komple Ruby on Rails ve çok memnunuz. Bize pazara hızlı cevap verme konusunda çok şey kattı. Örneğin siteyi location based bir hale getirmemiz, en yakında etkinlikleri haritada göstermemiz 3 gün sürdü, başka bir altyapı ile haftalar süreceğinden eminim. MVC olması da bize çok fayda sağladı, şu anda önyüzümüzü değiştiriyoruz ve geçen hafta başladık, tüm sayfalar bu cumaya yeni yüzle hizmet vermeye başlayacak. Burada tek sorun Ruby On Rails bilen kişi sayısı çok az. Bunu artırmak için yakında ücretsiz kamplar düzenlemeyi düşünüyoruz.
Kodcu.com: Dakick.com’un sosyal ağlara bakışı nasıl?
Serkan Ünsal: Sosyal ağlarda şu anki en büyük sorun dataya çok önem vermemeleri, bu trafik anlamında şu anda onları yeterince doyuruyor fakat zaman geçtikçe datayı anlamlandırmaları gerektiğinin farkına varıyorlar. Örneğin facebook’un graph api’ye geçmesinin en büyük sebebi datayı biraz daha ayrıştırmak istemesidir. Eskiden yemeği de bir web sitesini de bir arabayı da “beğen”iyordunuz. Şimdi ise eat, drive, use gibi action’lar var. Twitter’da ise problem hala devam ediyor. Twitter’da bir film hakkında konuşmanız sadece o anı kapsıyor, yaşadınız ve bitti, sonrası yok, bir arkadaşınızın o konuşmanızı bulma şansı çok az. Twitter’ın o filmle ilgili görüşünüzden bir ticari iş çıkarması da çok zor. Biz dakick’te bunu dikeyleşerek çözmeye çalıştık. Yani bir filmle, tiyatroyla, diziyle ilgili değerlendirmeleriniz, puanlarınız, yorumlarınız, gidip gitmediğiniz tüm bilgiler arkadaşlarınızın en kolay ulaşabileceği yerde duruyor. Etkileşim konusunda ise Facebook, twitter ve foursquare ile entegrasyonlarımız var. Facebook beğenileriniz , twitter’da takip ettikleriniz, foursquare’de checkin’lerinizle ilgili kendi eşleştirme veritabanımız var, o sitelerdeki ilgil alanlarınıza dakick üzerinden ulaşmanız mümkün. Bu da kullanıcıya üye olurken kolaylık sağlıyor.
Kodcu.com: Bize Dakick API’ den bahseder misiniz? Bu kütüphane ile neler yapılabilir?
Serkan Ünsal: Türkiye’de açık olmak, verisini, altyapısını kullandırtarak bir ekosistem yaratmak çok yeni bir konu. Birçok firma kendi oyun alanının bozulacağı endişesiyle başka firmalarla işbirliği yapmak bile istemiyor. Biz burada biraz daha Amerikan stiliyle gitmek istiyoruz. Tüm verimizi (61 bin film, 43 bin tv programı, 300 binden fazla kişi bilgisi gibi bizim 6-7 ay zamanımızı alan veriler var) ve kendi editorlerimizin ürettiği etkinlikleri dışarıya açalım istedik. Bu nedenle http://apidoc.dakick.com ve http://widget.dakick.com sitelerini açtık. Programlamaya yeni başlamış bir öğrencinin bile bizim geçtiğimiz yollardan geçmeden kolaylıkla tüm verimizle uygulama geliştirmesini istiyoruz. API ile yapabileceğiniz bazı şeylerden örnek vereyim, örneğin bir wordpress plugin’i yapabilirsiniz, bir Android uygulaması yapabilirsiniz, bizim tavsiye motorunu kullanarak bir filme benzeyen diğer film ve dizileri öğrenebilirsiniz.
Yakında http://semanticdoc.dakick.com sitemizi de açacağız. Burada da semantic web ile ilgili Tubitak destekli projemizi anlık olarak herkes takip edebilecek ve bilgilenebilecek. Burada da belki semantic web ile ilgilenen birileri bize geri bildirimlerde bulunacak ve bize destek olacaklar diye düşünüyoruz, ya da aynı konularda çalışma yapıp da düşünmediği şeyleri bizden görsün istiyoruz.
Kodcu.com: Her kullanıcının bir de sayfası var değil mi? Kullanıcıların bilgi güvenliğini nasıl sağlıyorsunuz?
Serkan Ünsal: Evet, benim sayfam http://tr.dakick.com/user/serkanunsal . dakick’te kullanıcılar herşeyi ama herşeyi özelleştirebiliyor. Bana şu gün eposta gelsin, şu gün gelmesin, veya hiç gelmesin de diyebiliyor, hiçbir bilgimi hiçkimse görmesin de diyebiliyor.
Kodcu.com: Bir kişi ya da etkinliğe abone olunduğunda, etkinlik/aktivite olduğunda kullanıcı hangi yollarla haberdar edilebiliyor?
Serkan Ünsal: Şu anda günlük, haftalık, aylık kişisel bülten ve anlık alarm ile bilgi veriyoruz ve kullanıcı dilerse Google Calendar’ına ekleyebiliyor. Yakın zamanda SMS ve iPhone push ile de hatırlatma yapacağız.
Kodcu.com: “Bilgiye erişim” ve “farkındalık” konularında bize neler söylemek istersiniz?
Serkan Ünsal: Özellikle bilgiye erişim konusunda biz belki de pazardaki en açık firmaların başında geliyoruz. Apple’ın da başarısının arkasında yarattığı ekosistem olduğunu düşünürsek bilgiyi tek başına değil ekosistem yaratarak ulaştırmak en etkili çözüm. Hayalimiz dakick ile tüm kültür sanat verimizi kullanan onlarca firma olması ve hepsinin de para kazanması. Farkındalık yaratma konusunda ülke olarak da dakick olarak da çok gerideyiz, biz yaptığımız çoğu inovasyonu anlatmaya bile fırsat bulamıyoruz fakat Techcrunch, Mashable gibi sitelerde en ufak inovasyonlar bile sayfalarca anlatılıyor. Örneğin biz şu anda yapılan iş itibariyle örneği olmayan bir şirketiz fakat bunun farkındalığını henüz tüm kesime anlatamadık.
Kodcu.com: Güzel sohbetiniz için teşekkürler.
Serkan Ünsal: Dakick.com adına teşekkür ederim.