Netmera ile Röportaj
Bu röportajımızı Netmera.com‘ un kurucu ortaklarından değerli Kaan Bingöl ile birlikte tamamladık.
Kodcu.com : Bize şirketinizden, Netmera’dan ve Netmera’nın sunduğu çözümlerden bahsedebilir misiniz?
Kaan Bingöl : Netmera Bulut Platformunun geliştiricisi Inomera Research. Inomera Research 2008 yılında aralarında Benim (Kaan Bingöl) ve Ahmet Başaran’ın da bulunduğu 5 deneyimli IT profesyoneli tarafından kuruldu. Inomera ağırlıklı mobil internet ve telekom sektörü çözümleri geliştiriyor, Türkiye ve bölgedeki operatör ve önemli kurumlara sunuyor.
Netmera Bulut Platformu Inomera’nın 2009 yılından bu yana Tübitak ve Kosgeb arge destekleri ile geliştirdiği yenilikçi bir ürün. Platform ve üzerinde geliştirilen servisler çeşitli operatör ve kurumsal firmalarda kullanılıyor. Netmera.com altında bulut platformunu bireysel veya küçük/orta ölçek mobil geliştiricilerin de kullanabileceği bir yapıda sunmaya başladık.
Kodcu.com : Bulut bilişimde (Cloud computing) hangi servis türünde (SaaS,PaaS,IaaS) hizmet veriyorsunuz?
Kaan Bingöl : Netmera Platformu bir PaaS, yani mobil uygulama geliştiricileri sunulan API, SDK ve back-end araç ve servisleri kullanarak kendi uygulamalarını kolaylıkla bulut bilişim altyapısı üzerine taşıyabilir veya mevcut uygulamalarına bulut üzerinde esnek biçimde büyüyebilen bir back-end ekleyebilirler. Netmera’yı daha yakından tanımak için aşağıdaki videoya göz atılabilir.
http://www.youtube.com/watch?v=6ioqU63Q8QM
Kodcu.com : Netmera altyapı olarak hangi teknolojilerden istifade ediyor ve Neden?
Kaan Bingöl : Netmera Amazon EC2 altyapısı üzerinde çalışıyor. Amazon IaaS olarak donanım seviyesinde esnekliği ve ihtiyaç anında hızlı büyümeyi sağlıyor. Netmera platformu Java teknolojileri ile geliştirildi. Performans ve güvenlik özellikleri nedeniyle Java teknolojileri tercih edildi. Mobil uygulamalar için içerik ve veri depolama servisleri de sunan Netmera bulut üzerinde kolay ölçeklenebilir bir NoSQL veritabanı da kullanıyor.
Android tabanlı uygulamaların kolaylıkla Netmera’ya entegre edilmesi için bir Android SDK da sağlanmakta. Çok yakın zamanda iOS ve Windows Phone SDK ları da yayınlanacak.
Son olarak HTML5 uygulamalar için JQuery tabanlı bir Javascript kütüphanesi de geliştirildi.
Kodcu.com : Mobil yazılım geliştiriciler Netmera’yı neden tercih etmeliler?
Kaan Bingöl : Mobil uygulama geliştiriciler sunucu tabanlı hiç bir teknolojiyi öğrenmeden Netmera platformu sayesinde uygulamalarına bir back-end ekleyebilirler.Bir sunucu ve veri tabanı altyapısını kurmak ve yazılımlarını geliştirmek günler alacak bir işlemken Netmera ile bir kaç dakikaya iniyor. Netmera her türden içeriğin (fotoğraf, yazı, resim vb.) ve verinin kolaylıkla depolanıp, sorgulanabileceği bir altyapı sunuyor. Mobil geliştiriciler uygulamalarının kullanımı arttıkça sunucularını büyütmek veya oluşan performans sorunları ile de ilgilenmek durumunda değiller.
Netmera platformu pek çok servisi kolay kullanılabilir ve hazır olarak geliştiricilere sunuyor. Örneğin Netmera platformunda bir arama motoru Türkçe dilinde metin araması imkanı sunuyor, medya/fotoğraf tabanlı uygulamalar için API ve CDN hizmeti sunuluyor, lokasyon bazlı uygulamalar için kolaylaştırıcı araçlar ve lokasyon bazlı arama imkanı sunuluyor. Bu servisler ile içerik sunumuna dayanan veya lokasyon bazlı uygulamalar kolaylıkla geliştirilebilir.
Kodcu.com : Global ölçekteki rakipleriniz hangi firmalar?
Kaan Bingöl : Bölgede ve hatta Avrupa ölçeğinde bizim alanımızda önemli bir rakip yok. ABD merkezli çoğu Silikon vadisinden Parse.com, Kinvey veya Stackmob gibi rakipler kısmen benzer servisleri sunuyor. Ancak örneğin yakın zamanda kullanıma alacağımız mobil uygulama abonelik ve ücretlendirme sistemi gibi yenilikçi uygulamalar ile Global ölçekte de rekabet edeceğiz.
Ayrıca Türkiye’deki mobil geliştiricilerle daha yakın çalışacağımız hackathon, seminer, çalıştay gibi etkinlikler yolu ile talep ve ihtiyaçlarını birebir öğreneceğiz. Onlara yurt dışı rakiplerden çok daha iyi, yakın ve uygun bir hizmet sunabiliriz.
Kodcu.com : Beta sürümden tam sürüme ne zaman geçmeyi planlıyorsunuz?
Kaan Bingöl : Şu anda kapalı betadayız, yaz sonuna doğru açık betada olacağız. 2013 yılı ilk çeyrekte ise betadan çıkmayı planlıyoruz. Öte yandan şu anda platformda canlı ve yaygın kullanılacak bir uygulama geliştirmeye engel bir durum yok. Gerek stabilite gerekse var olan araç ve servisler çok kullanılan mobil uygulamaların ihtiyaçlarını karşılayacak düzeyde. Kodcu.com takipçileri “kdc1309“ referans koduyla Netmera Cloud’u hemen denemeye başlayabilirler.
Kodcu.com : Günümüzde Bulut bilişime rağbet olduğunu görüyoruz. Sizce bulut bilişimin sağladığı avantajlar nelerdir?
Kaan Bingöl : Bulut bilişim IT dünyasında önemli bir değişimi getiriyor. Artık altyapıdan, ara katmana ve uygulamalara kadar tüm IT kaynakları servis olarak kullanılabilir hale geliyor. Bu ön yatırım ihtiyacını ortadan kaldırıyor ve yeni girişimcilerin veya KOBİ lerin gelişkin donanım ve yazılım altyapılarını çok kolay ve ucuz biçimde kullanmasının önünü açıyor. Dahası tüm operasyonel işler (sunucu kurma, bakım, yedekleme, yazılım kurulumları, yamalar, güvenlik, uygulama sürüm takibi, konfigurasyon, performans gözleme ve iyileştirme vs.) bir IaaS, PaaS veya SaaS servis sağlayıcı tarafından sizin için yürütülüyor ve firmaların hem bu işler için uzman bulma ve istihdam etme zorunluluğunu ortadan kaldırıyor hem de kendi asıl işlerine odaklanmalarını sağlıyor.
Kodcu.com : Ücretlendirme politikanız hakkında bize bilgi verebilir misiniz?
Kaan Bingöl : Şu anda kapalı betada (ve sonrasında açık betada) platform ücretsiz. Her zaman bu tür bir ücretsiz kullanılabilecek versiyon olacak. Ayrıca API’lerin ve sunduğumuz servislerin kulllanımı belli bir seviyenin üstünde arttıkça kullandığın-kadar-öde mantığında bir ücretlendirme yöntemi sunacağız. Fiyatlar henüz belli değil ancak amacımız her seviyeden ve her boyuttaki mobil geliştirici ekibin platformumuzu kullanabilmesini istiyoruz.
Kapalı beta boyunca kayıt yaptıran geliştiricilere ise profesyonel sürüm ücretsiz verilmeye devam edecek.
Kodcu.com : Mobil teknolojilerde Türkiyenin yerini nasıl buluyorsunuz? Bu alana yeni gireceklere neler önerirsiniz?
Kaan Bingöl : Türkiye mobil abonelik ve cihaz kullanım sayılarında Avrupa’nın ön sıralarında yer alıyor. Artan bir mobil internet kullanımı da var. Dolayısı ile talep açısından çekici bir pazar. Akıllı telefonların yaygınlaşması ile pazar daha da hareketlenecek.
Teknolojik olarak ise daha çok markalara ve kurumlara yönelik proje geliştirmeye dayalı bir mobil eko-sistem var. Doğrudan son kullanıcıları hedefleyen mobil uygulama ve servislerin gerek gelir kazanımı gerekse de teknolojik düzeyleri konusunda biraz daha gelişmeye ihtiyaç var.
Özellikle Tablet tabanlı uygulamalar için yeni ve hızlı büyüyecek bir pazar öngörüyoruz. Tabletler PC/Notebook’lardan önemli bir kullanıcı ve trafik çalıyor. Hem kurumsal hem tüketici tarafında yenilikçi tablet uygulaması geliştirmek iyi bir giriş noktası olabilir.
Umarız bizim platformumuz geliştiricilere kolaylık ve hız kazandırır, onların daha yenilikçi uygulamalar geliştirmelerine olanak sağlar.
Kodcu.com : Keyifli sohbetiniz için teşekkür ederiz.
Kaan Bingöl : Röportaj için çok teşekkürler.