Bulut Bilişimde IaaS, PaaS ve SaaS üçgeni
Merhaba Arkadaşlar;
Bilişim dünyasında Bulut bilişimin ivme kazandığını hep beraber görmekteyiz. Bilişim devi kuruluşların (Microsoft , Amazon, Google, Oracle) bu büyüyen pastadan pay almak için neler yaptığını görüyoruz ve ilerleyen zamanlarda bu çalışmaların daha fazla arttığını göreceğiz. Bu dev kuruluşların yanında ün bakımdan ikincil sıraya koyabileceğimiz fakat bulut bilişim alanında çok kaliteli hizmetler veren firmaları görebiliriz. Örneğin: Heroku; geniş programlama dili yelpazesinde bu listeye koyduğum ilk aday keza Jelastic’ de öyle. Jelastic beta halinde olmasına karşın çeşitli çevrelerce beğeni toplamakta. En önemli tarafı kolay yönelitebilir oluşu. Ayrıca yeni eklenen ve çok beğeni toplayacağını düşündüğüm şey şu ki Jelastic üzerinde artık GlassFish uygulama sunucusu koşabiliyor. Hem de (Yüksek-Erişilebilirlik) High-Availability kapsamında, uygulama sunucusunun replikasını (yedek yansı) bulundurabiliyorsunuz.
Genel bir girişten sonra, Bulut bilişim dil havzasında bahsi geçen Iaas-Paas-Saas kavramlarını açıklamak isterim. Bu kavramların Bulut bilişime dönük verilen hizmetleri sınıflandırmak adına var olduğunu söyleyebilirim.
Nedir? bu kavramlar dersek ;
IaaS (Infrastructure As a Service||Altyapı olarak servis)
VPS (Virtual Private Server) yapısına benzetebiliriz, uzaktaki sunucularda sizin adınıza sanal bir sistem oluşturuluyor ve siz bu sistem üzerinde istediğiniz manipülasyonu yapabiliyorsunuz. (Örn: bir işletim sistemi yükleme gibi ). Bu servis türüne Amazon ECS ve RackSpace Cloud ortamları örnek verilebilir.
PaaS(Platform As a Service|| Platform olarak servis)
Bu sınıf yapısında size bir servis havuzu sunuluyor ve siz bu servislerden ihtiyacınıza göre ekleme çıkarma yapabiliyorsunuz. Tabiki her bir servis platformu belirli limitlerden sonra ayrı ayrı (+) maliyet demek.
Yukarıdaki resimde de görüldüğü üzere Jelastic ortamında çeşitli servisler mevcut (Maven, SQL ve No-SQL veritabanları, Jetty gibi). Özellikle bu servis yapısının yatay ve dikey ölçeklenebilirlik sunması çok önem arzetmekte. Heroku, Jelastic, Google App Engine, Microsoft Azure ve CloudBees PaaS’ a örnek verilebilir.
SaaS (Software As a Service || Yazılım olarak servis)
Yine adından da anlaşıldığı üzere, bu sınıf türünde kullanıcılara sunulan özel yazılımlar ile, lokalde hiçbir işgücü ve bakım maliyeti olmadan yazılımlardan istifade edebiliyorsunuz. Bu sınıf dahilinde hizmet veren firmalara ise Atlassian, SalesForce, Lucid Chart ve Gliffy örnek olarak verilebilir.
IaaS ile daha çok sistem uzmanları, PaaS ile uygulama geliştiriciler, SaaS ile de daha çok son kullanıcılar hedef alınmaktadır.
Görüşmek üzere..
2 Comments